Saç Dökülme Tipleri


Saç Dökülme Tipleri
Tarih : 2021-10-23 17:01:10
Görüntüleme : 5939

ALOPECIA AREATA

Önceden anlaşılmadan ani olarak saçlı kafa derisinin herhangi bir bölgesinde sınırları hatları belirli oval(eliptik) ya da sirküler(dairesel ) alanlar şeklinde yineleyici saç dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır. Genellikle bölgesel olarak saçlı deride, sakalda veya kaşta ortaya çıkar. Bazı durumlarda da bütün kafa derisindeki sakallarda ve kaşlarda saçın sakalın kaşın ve hatta tüm vücuttaki kılların kaybıyla seyreder, geri dönüşümlü, yaş, cinsiyet, ırk tercihi olmayan yara dokusuna neden olmayan bir hastalıktır. Genellikle 6 ay-1 yıl içinde geri döner.1yıl içinde geri dönmezse kalıcı hale geçer. 1 yıllık süreç içerisinde mezoterapi karboksiterapi, steroidal tedaviler ve kök hücre tedavileri ile tedavi edilebilir.

TRİCHOTHİLLOMANİA AREATA -TRAKSİYONEL TRAVMATİK ALOPESİ

Saçların uzun süre kalıcı gerilmesi veya çekilmesi sonucu ortaya çıkar. Kalıcı bir dökülmedir. Bayanlarda özellikle Saçların çok gerilerek toplanması, sıkı yapılan saç örgüleri ve topuzlar özellikle alın saç çizgisi ve yanlarda dökülmeye neden olabilir. Erkeklerde ise uzun süreli saç protezi sonrası kullanılan yapıştırıcı maddelere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Diğer nedenler;

* Enfeksiyonlarla ilgili saç dökülmesi olabilir
* Kronik dermatolojik hastalıklar Sedef (Psöriazis) pemfigus vs. gibi durumlarda saç dökülmesi olabilir.
* Aktif ve yoğun stres e bağlı olabilir
* Tiroid fonksiyon bozukluklarında(Hipo-hipertiroidi, Hashimato vs.) saç dökülmesi olabilir
* Demir çinko ve bakır eksikliğine bağlı saç dökülmesi olabilir
* Genel anestezi ile yapılan operasyonlar sonrası saç dökülmesi ortaya çıkabilir
* Diabetes Mellitus (şeker hastalığı tip1 ve tip 2 ) da saç dökülmesi ortaya çıkabilir
* Kemoterapi ve radyoterapiye bağlı saç dökülmesi ortaya çıkabilir
* Yüksek doz A vitamini intoksikasyonuna bağlı ortaya çıkabilir
* Sebebi bilinmeyen veya enfeksiyonlara bağlı yüksek ateş, saçlı deri ve vücuttaki mantarlara bağlı saç dökülmesi ortaya çıkabilir.

SCATRİSYEL ALOPECİA

Saç foliküllerinin ve saç köklerinin geri dönüşümsüz kalıcı olarak yıkımından ve fibrozundan kaynaklanır. Genellikle dairesel bazen yaygın çeşitli şekillerde olabilir. Yüz germe facelift ameliyatları, kafa derisi ameliyatları, yanıklar vs. bağlı saçarlar sonrasında da ortaya çıkar. Yara yanık ameliyat starları derisi üzerine yapılan saç ekimleri çok başarılı sonuçlar verir ve o doku tamamen ortadan kaybolur.

DİFFÜZ ALOPECİA TOTALİS

Tüm saçlı kafa derisi üzerinde yayılan genel saç dökülmesidir. Büyük boyutlarda saç kaybı olana kadar genelde fark edilmez. Diffüz alopesinin gidişatı değişkendir ve nedene bağlı olarak devamlı veya dönem dönem artan şekilde olmaktadır.

Benzer Tedavi Uygulamalarımız