Akupunktur ile Migren Tedavisi


Akupunktur ile Migren Tedavisi
Tarih : 2021-10-23 18:42:51
Görüntüleme : 8367

Baş ağrısı toplumda en sık görülen sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alıyor. Pek çok insan hayatının belli dönemlerinde baş ağrısı çekiyor. Klinik Farmakoloji Derneği, Başağrısı Derneği ve Başağrısıyla Savaş Derneklerinin beraber yaptığı araştırmaya istinaden Türkiye’nin “Baş Ağrısı Haritasını” çıkardı. Bu araştırmaya göre Türkiye’de 48 milyon kişinin (nüfusun %69u ) başı ağrıyor. Bunlardan 7 milyon kişinin baş ağrısı sürekli devam ediyor.

Genel olarak bayanlar erkeklerden daha çok baş ağrısı çekiyor. Ağrı sorunu yaşayan her üç kişiden birinin başı düzenli biçimde her gün ağrıyor. İnsan ömrünün yaklaşık beş yıllık bölümü baş ağrısıyla geçiyor. Baş ağrısı yaşayanların %50’si rahatsızlığının sebebini bilmiyor. Yapılan araştırmalara göre baş ağrısı çeken insanların çoğu hiç hekime baş vurmamış ve gelişi güzel kulaktan dolma bilgilerle, ağrısı oldukça düzensiz olarak,ağrı kesici ve migren ilaçlarını yıllarca kullanmaktadır.

Başağrısı sadece ağrı olarak düşünülmemelidir, ağrının kişiye ve topluma getirdiği bir takım olumsuzlukları vardır. Sürekli baş ağrısı çeken kişiler; bu ağrının, zaman ve mekan seçmeksizin her an gelebileceği endişesi içinde stresli bir şekilde hayatını sürdürmektedirler.

Hatta bu durum ilerleyen zamanlarda kişiyi depresyona kadar götürmektedir. Yaşadığımız hayatın içinde bulunan stres ve depresyon , migren ataklarını başlatan önemli bir faktördür.Bu durumda bu insanlar ağrı ve depresyon arasında gelip giden kısır bir döngüde bulmaktadırlar kendilerini…

Uluslararası Başağrısı Derneği tarafından 165 çeşit başağrısı tanımlanmıştır. Genel olarak baş ağrılarını iki ana grupta sınıflandırabiliriz.

1. grup: Primer Başağrıları:Tespit edilen veya gösterilebilir herhangi bir yapısal hastalıkla ile ilişkisi olmayan süregen ağrılardır.
* Migren
* Gerilim başağrıları
* Günlük süregen başağrıları
* Cluster(küme) başağrıları
* Kronik paroksismal hemikrania Primer Başağrıları grubunda yer alırlar./p>

2. grup:Sekonder Başağrıları:Vücutta herhangi bir yapısal hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar.örneğin kafa travmasına bağlı, beyin kanamasına bağlı, beyin tümörlerine bağlı,…v.b..

Yukarıdaki sınıflama “Uluslararası Başağrısı Derneği” tarafından 1998’de yayınlanmıştır.Bu sınıflama hastayı değerlendirirken hekime yardımcı olmaktadır.

AKUPUNKTURLA MİGREN VE BAŞ AĞRISI TEDAVİSİ

Baş ağrıları akut veya kronik hastalıkların bir belirtisi olabilir.Baş ağrısı eğer bir hastalığın belirtisi ise (beyin tümörü, tonsillit, bademcik iltihabı, myopi, akut orta kulak iltihabı..v.b.) bunun önce nedeninin ortadan kaldırılması ve dolayısıyla tıbbi tedavi şarttır. O halde Akupunktur hangi tür baş ağrılarında uygulanmalıdır? Bunlar başlıca:

1- Her tür migren ve diğer damarsal baş ağrılarında,
2- Gerilim ( kas kasıntısı ) baş ağrılarında,
3- Sinüzit ( akut veya kronik ) baş ağrılarında,
4- Boyun kireçlenmelerine bağlı baş ağrılarında.

Akupunktur ile migren hastalığını çok yüksek oranda tedavi etmek mümkün olmaktadır. Akupunktur ile tedavinin en iyi yönü, migren hastalığının kalıcı olarak iyileşebilmesidir, zira migren ağrı kesici ilaçlarla geçici sürelerle geçip veya hafiflese bile tekrarlamaktadır.Akupunktur migren baş ağrılarında geçici değil kalıcı iyileşme sağlayabilmektedir.Burada dikkat edilmesi gereken bu tedavinin eğitimli ve yetkili akupunkturistler tarafından yapılmasıdır.

Ağrı kesici ilaçların yan etkileri akupunktur tedavisine yönelmek için tek başına dahi bir sebep olabilir.örneğin gastrit veya ülseri olan bir insan nasıl ağrı kesici ilaç kullanabilir böyle bir durumda mide veya oniki parmak barsağında kanamalar oluşabilir.

Akupunktur tedavisinde ise böyle yan etkiler olmadığı gibi aynı tedavi seanslarında ülser veya gastrit hastalıklarını da tedavi etmek mümkündür. Akupunktur ile migren hastalığı tedavisinde iyileştiriciliği özetlemek gerekirse;

1- Akupunktur ile homeostazisin yani otonom dengenin sağlanması
2- Vücudun kendi ürettiği ağrı kesicileri olan, Endorfin hormonlarının Akupunktur ile arttırılması
3- Migren krizleri sırasında düşen Serotonin maddesi , kafa derisi arterlerinde genişlemeye yol açar. Bu maddeler Akupunktur ile arttırılır ve böylece ağrının ortadan kaldırılması amaçlanır.
4- Ağrıya yol açan ve vücutta sentezlenen bazı ağrı yapıcı maddelerin Akupunktur ile azaltılması

Burada merak edilen bir konuyu açmakta yarar görüyorum,pek çok insan Akupunktur tedavisi ile birlikte ilaç kullanımının doğru olup olmadığını sormaktadır.Akupunktur ile tedavide gerektiğinde ilaç kombinasyonları kullanılmalıdır.

Örneğin ses sanatçıları ve öğretmenler gibi sesini fazla kullanan insanlarda görülebilen ses kısıklıklarında.

Benzer Tedavi Uygulamalarımız